Si la vida té sempre el seu costat positiu i el seu costat negatiu, una festa com a Nadal no s'escapa d'aquesta màxima. Moltes persones se situen en la seva cara A, la de la felicitat, l'alegria, la dolçor… Però n'hi ha unes altres, moltes més de les que pensem, que només poden veure en aquesta festa una cara B, molt més trista i dolorosa.
Per a elles, Nadal es converteix en la pitjor època de l'any, on afloren amb més força els problemes de salut mental provocats per la depressió, la pressió social o els problemes econòmics. I el seu recurs per a fer front a un període tan negre per a ells és l'automedicació.
Mario Añibarro, copy en l'agència Good Rebels, i Camilo Bracho, director d'art, encara que ara treballa en el departament de Formació interna i comunicació de Asisa, han volgut donar visibilitat a aquesta cara B de Nadal amb el seu projecte El pastillero de Adviento. A diferència del tradicional calendari del mateix nom, en el pastiller no hi ha xocolatines al darrere de cada finestreta, sinó 25 associacions que treballen en el camp de la salut mental a les quals es pot acudir a la recerca d'ajuda en lloc de llançar-se al Lorazepán, al Diazepán o a les benzocaïnes.
«La societat, d'algun mode, encara que soni una mica frívol, ens pinta Nadal com un moment de felicitat, d'alegria, de xerinola, de llum, i realment per a la majoria dels casos és així —explica Mario Añibarro—. Però existeix una cara B per a altres persones: augmenten de manera molt significativa les crisis d'ansietat, els casos de depressió, el nombre de suïcidis, el nombre de temptatives d'homicidi, les trucades al Telèfon de l'Esperança… i volíem valorar aquesta situació».
Añibarro es defineix com algú molt proactiu i amb un constant bullir d'idees al seu cap. Aquesta li va sobrevenir perquè la salut mental és una cosa que li toca de prop i coneix bé. Va comptar la seva idea en l'agència per a la qual treballa, però per problemes de temps no es va poder dur a terme, així que s'ho va prendre com un projecte personal. Va contar la idea al seu amic Camilo Bracho, a qui havia conegut mentre tots dos cursaven el Màster de Creativitat de l'escola Brother, i es van posar a la feina: Añibarro es va encarregar de la part redaccional i de comunicació i Bracho de l'art i el 3D.
«Anàvem una mica enxampats de temps perquè, en l'àmbit conceptual, tingués tot el sentit del món, havia de llançar-se el dia 1 de desembre perquè tingués tot aquest recorregut lògic del pastiller d'Advent, igual que un calendari d'Advent. Així que han estat unes setmanes intenses», explica Añibarro, en les quals han hagut de quadrar tot el concepte de la campanya i fer els gràfics 3D, la qual cosa més temps portava, segons aclareix, per a arribar a temps.
«El que realment volíem fer amb això, més enllà de generar qualsevol mena de repercussió, era intentar buscar una solució realista i no simbòlica, més enllà del que pugui representar en l'àmbit simbòlic», conclou.
El pastiller d'Advent es mou a través d'Instagram i han creat una landing en la qual s'indica el contacte i el número de compte d'algunes d'aquestes associacions perquè qui vulgui fer-ho pugui fer un donatiu a través d'una compra simbòlica del pastiller.
Article original en castellà a: yorokobu.es
コメント