Els humans ens caracteritzem per reproduir patrons de caràcter i comportament que es repeteixen en totes les generacions que han existit. Hi ha un tipus de reproducció que és de les més execrables i abominables i aquesta és la de reproduir cíclicament una diversitat de monstres que han estat circulant al llarg de la nostra evolució com a espècie.
L’aclamada sèrie de televisió Breaking Bad ens mostra la transformació d’un amable i humil professor de química d’institut que, malalt de càncer, decideix fer tots els diners possibles per deixar la família en bona situació econòmica quan ell no hi sigui. Si bé en el seu entorn familiar es comporta amb tota la tendresa del món, en sortir a l’exterior pren la versió d’un criminal capaç d’executar les més horribles atrocitats, convertint-se en un ésser monstruós, amoral i sense cap mena d'escrúpol i sentiment afectiu envers els altres.
La bipolaritat del protagonista de la sèrie no deixa de ser una ficció molt ben narrada, però que extrapola els comportaments d’una base real que ens envolta en el dia a dia del tràfec humà.
Aquests tipus d’individus els podem trobar històricament en tots els àmbits, tant a escala del poble, com en mandataris i dirigents de tots els colors i categories. Si ens centrem en els últims, tenim a l’abast el ventall de monstruositats perpetrades per conquistadors, descobridors, reis, presidents, militars i un llarg etcètera. Per mencionar-ne només uns quants, tenim a emperadors romans, reis espanyols, passant per personatges com Àtila, Gengis Kan, Stalin, Hitler, Franco, presidents de països africans; tots amb ànsies de poder, d’implantar imperis o extermini d'ètnies que no els feien el pes. Els casos de monstres actuals i més flagrants els tenim en Putin, l’aspirant a tsar de les russies, i en Netanyahu, venjant el genocidi jueu amb l’aplicació de la mateixa medicina al poble palestí.
Aquests sempre han justificat les seves accions relacionades amb execucions, genocidis, tortures i exterminis, pel bé del seu poble i país; de la mateixa manera que ho fa el professor de química quan justifica que tot el que fa és pel bé de la seva família.
En el cas del personatge Breaking Bad, almenys cal agrair la decència dels guionistes de la sèrie el fet que en l’últim capítol li fan reconèixer que tot ho ha fet perquè en el fons li agradava, tenia traça i era una forma de sentir-se viu.
Els monstres de sempre, els reals, ni ho han reconegut, ni ho fan, ni ho faran mai.
Comments