top of page
Foto del escritorAmadeu Isanta

El gran negoci de la guerra

El PIB (producte interior brut) és la suma de tots els béns i serveis produïts per un país en un any. El significat d'aquestes sigles, que coneix una gran majoria de persones, si el traslladem a l'àmbit bèl·lic, el podríem definir com a Propòsit d'Interès Brutal.



Segons les últimes dades actualitzades de l'any 2023, pel Fons Monetari Internacional, la xifra aproximada del PIB mundial/anual rondava els 100 bilions de dòlars. El lideratge econòmic era per part dels Estats Units amb uns 27 bilions, seguit per la Xina amb 17 bilions i la Unió Europea amb 16 bilions. Per tenir una referència més propera, direm que a Espanya li corresponien 1,6 bilions de dòlars.


Feta aquesta breu dissecció, traslladem-nos a l'àmbit bèl·lic i el negoci que comporta.


No és cap secret dir que matar-nos els uns altres genera un negoci molt lucratiu que, a més, com tot gran negoci, està concentrat en poques mans. Unes quantes empreses d'armament molt potents concentren facturacions de mils de milions de dòlars a l'any. I és clar, per mantenir el negoci és necessària la guerra. Només un exemple, per no avorrir amb noms i dades: l'empresa alemanya Rheinmetall ha multiplicat per dos el valor en borsa de la companyia des de la invasió d'Ucraïna.


Però el que és veritablement vergonyós és que pugui existir una societat d'inversió multinacional nomenada BlackRock. Direm que és un monstre que no és ni un país ni un continent, és l'administradora d'actius financers més gran del món i, per tant, no consta a les llistes del PIB convencional. Però, per les magnituds que remena, que són realment inquietants, s'ha de tenir en compte en les llistes negres de negocis que no col·laboren a fer un món millor, sinó tot el contrari.


BlackRock és propietària del 90% de les accions de les 500 principals empreses cotitzades dels Estats Units. Darrere de quasi cada empresa i marca estatunidenca hi ha BlackRock, i això inclou els gegants armamentístics del país, com Lockheed Martin (la principal del món). D'aquesta companyia també són accionistes Vanguard i State Street, ambdues empreses de fons d'inversió.


Si tornem a la definició del PIB bèl·lic (Propòsit d'Interès Brutal) que ens hem inventat al principi, ara només cal esmentar una dada esgarrifosa.


Els fons d'inversió gestionats per BlackRock, Vanguard i State Street sumen més de 25 bilions de dòlars, el que vol dir que els situa en la segona posició mundial de poder econòmic, només per darrere dels Estats Units, i no és un país.


Principalment dedicats al negoci d'armament, continuaran fomentant les guerres perquè segueixi la matança entre uns i altres. Mentre estant també continuaran forrant-se a costa de sang, mort i destrucció.

31 visualizaciones1 comentario

Entradas recientes

Ver todo

1 Comment


Xavier Anguera
Xavier Anguera
Apr 05

Probablement, la relació entre els fabricants de guerres i la guerra del vehicle elèctric no tinguin una relació, aparentment directa, però m'atreviria a dir que sí.


La meva idea és que tots aquests que viuen de la por infligida a la resta d'humans, són els mateixos. S'aprofiten de les nostres febleses per atropellar-nos amb la mort o el control psicològic.


Avui llegia que tota aquesta guerra psicològica envers el vehicle elèctric està destinada a controlar-nos d'una manera sibil·lina, saber on som, quants recorreguts fem, per què, per on, etc.


Podria comparar-ho amb una mena de camp de refugiats. Ens volen tenir controlats perquè no aixequem el cap. Ens fiquen la por a dins dient que el vehicle de combustió és…


Like
bottom of page