Mentre naveguem la dècada del 2020, es fa cada vegada més evident que el futur no pertanyerà només a la tecnologia. En la dècada passada vam veure com els avanços tecnològics van transformar la indústria i la vida quotidiana, però aquestes innovacions també han portat dificultats que desafien la nostra relació amb el món digital.
Què passaria si l'avanç constant de la tecnologia estigués provocant un desig col·lectiu de reequilibrar la nostra relació amb el digital?
Un canvi significatiu que hem observat és l'erosió de la confiança en la societat, a causa de l'augment de desinformació, estafes i contingut generat per IA que difumina les línies entre el real i el que no ho és. Segons les conclusions del nou estudi Life Trends*, el 33% dels consumidors van sofrir atacs o estafes amb deep fakes l'any passat, el que posa de manifest el creixent desafiament de distingir les interaccions genuïnes.
Les marques han de treballar activament per a recuperar la confiança apostant per l'autenticitat i assegurant que els seus canals digitals siguin fiables, transparents i segurs per als usuaris. Aquest esforç va més enllà del màrqueting; exigeix un enfocament nou, que combini creativitat, transparència i un compromís real amb els consumidors.
Una altra tendència a tenir en compte té a veure amb la forma en la qual estem guiant a les noves generacions. Els pares més joves són molt conscients dels danys potencials de l'accés al món digital sense restriccions. L'exposició al contingut nociu i els efectes adversos de les xarxes socials en la salut mental es reflecteixen en el fet que el 57% dels joves d'entre 18 i 24 anys reconeixen l'impacte que les xarxes socials tenen en la formació de la seva identitat.
Com a resultat, molts pares estan fugint de la dependència digital per a ells i per als seus fills, optant per fomentar una connexió més forta amb el món físic, que prioritzi el vincle humà i el benestar. Les companyies que desitgin connectar amb aquests consumidors han d'adaptar-se, passant d'estratègies de participació purament digitals a enfocaments que reconeguin i donin suport al desig d'experiències en el món real.
Simultàniament, estem presenciant l'auge de l'economia de la impaciència. L'era digital ens ha entrenat per a esperar la gratificació instantània, ja sigui amb vídeos curts d'una deliciosa recepta en menys de 30 segons, tenir la possibilitat de veure tots els capítols de la sèrie d'estrena d'un sol cop, comprar en plataformes en línia amb només un clic, victòries ràpides en Candy Crush o un xat d'IA generativa que proporciona infinites i instantànies respostes a les nostres preguntes.
Aquest entorn de gratificació instantània —per cert, hauria d'haver esmentat res més començar que aquest article es llegeix en menys de tres minuts—, influeix en la forma en què les persones aborden els seus objectius de vida, amb gairebé set de cada deu disposades a explorar camins més arriscats per a millorar la seva salut física o el seu estat financer. Si bé això crea oportunitats perquè les marques intervinguin, també planteja consideracions ètiques. Les empreses han d'assegurar-se de proporcionar formes genuïnes, segures i sostenibles perquè les persones aconsegueixin els seus objectius, en lloc de capitalitzar dreceres que poden conduir a una societat més impacient.
Aquesta immediatesa també es nodreix de la capacitat de connexió amb els nostres referents en línia. Els influencers han dominat l'art de fer que el seu contingut sigui accessible i personal, trobant maneres de connectar d'amb la seva audiència, no sols a través dels productes que venen, sinó mitjançant les històries que conten. Aprenguem com a marques a arribar a les persones de la mateixa forma.
Una altra preocupació dins de la dinàmica canviant entre la tecnologia i els humans és el reconeixement en el treball. La ràpida integració de la IA generativa i les tecnologies avançades ha generat debats sobre la productivitat. És cert que és més eficient, però també val la pena preguntar-se: qui gestionarà tot el nou que es produeix? Crearà més tasques en lloc de simplificar-les? Els empleats volen sentir-se respectats, reconeguts i valorats en el seu treball.
Les companyies que no tinguin això en compte corren el risc de perdre al seu millor talent. El repte per als directius és introduir tecnologia avançada de manera que millori, en lloc de soscavar, l'experiència humana en el treball; que fomentin un entorn on la tecnologia serveixi com una eina per a secundar i augmentar el que els empleats poden fer. És crucial planificar la introducció de la IA de manera responsable, especialment en un context en el qual existeix un grau de desconnexió entre el que busquen els empleats i com responen els seus caps.
Finalment, hi ha un moviment creixent de tornada al natural en les connexions socials. Després d'anys d'interaccions cada vegada més digitals, les persones anhelen profunditat, autenticitat i riquesa sensorial en les seves experiències. Busquen activitats que els permetin reconnectar amb la naturalesa, participar en les seves comunitats pròximes i explorar la seva creativitat lliure de distraccions digitals. Fins a un 60% de les persones qüestionen més que mai l'autenticitat del contingut en línia, per la qual cosa les marques han d'identificar noves formes d'interacció immersiva i presencial amb elles, no sols a través de pantalles.
Tot això subratlla un canvi cultural més ampli. La narrativa de la dècada de 2010 girava entorn de tot el que la tecnologia podia transformar; avui, es tracta de trobar l'equilibri. El futur es definirà no sols pel que la tecnologia pot fer, sinó per la forma en què la integrem en les nostres vides, de manera conscient i responsable.
Per a les empreses, això significa adaptar-se a les noves expectatives dels consumidors que prioritzen la confiança, l'autenticitat i la humanitat. En aquest vaivé del camí digital, on cada notificació ens arrossega en diferents direccions, el desafiament no és només mantenir el ritme, sinó conrear connexions genuïnes enmig del soroll.
*Aquest article es basa en les conclusions del nou estudi Life Trends 2025 d'Accenture Song, que explora anualment les dinàmiques en constant canvi entre la tecnologia i les persones.
Article original en castellà a: yorokobu.es
Comments